Brussel
Algemeen
Brussel (Bruxelles in het Frans) wordt wel de 'Hoofdstad van Europa' van Europa genoemd en is de hoofdstad van België, maar ook van Vlaanderen, van de Vlaamse én de Waalse gemeenschap en van het ongeveer 1,2 miljoen inwoners tellende Hoofdstedelijk Gewest. Brussel ligt in het centrum van België, aan de rivier de Zenne. De stad is het politieke hart van Europa, aangezien het de zetel is van de Europese Unie en de NAVO. Kenmerkend voor Brussel zijn de historische architectuur, een rijke culturele scène, en de diversiteit die wordt weerspiegeld in de wijken en de taal.
Geschiedenis
Brussel is een stad met een lange en complexe geschiedenis. De oorsprong van de stad gaat terug tot de 10e eeuw, toen het gebied bekend stond als een fortificatie rond een donjon. Gedurende de middeleeuwen (9e-15e eeuw) ontwikkelde Brussel zich tot een belangrijk commercieel centrum, waarbij de stad in de 12e eeuw stadsrechten kreeg. In de 16e eeuw was Brussel een belangrijk politiek centrum onder de Habsburgers, waarna het deel uitmaakte van de Oostenrijkse Nederlanden. De stad kende diverse politieke en culturele invloeden, waaronder die van de Spanjaarden (16e-17e eeuw) en de Fransen (17e-18e eeuw). Na de onafhankelijkheid van België in 1830 werd Brussel de hoofdstad van het jonge koninkrijk. De 20e eeuw zag de stad uitgroeien tot het centrum van Europese samenwerking, vooral door de vestiging van Europese instellingen na de Tweede Wereldoorlog.
Foto's
Bekijk hieronder de foto's en lees daarna verder.
Weetjes
1. Brussel was oorspronkelijk een versterkte burcht die in de 10e eeuw werd gebouwd door de hertogen van Brabant.
2. De oorsprong van de naam "Brussel" komt van het Oudnederlandse "Bruochelle," wat "moeras" of "brug over moeras" betekent.
3. In de 12e eeuw kreeg Brussel stadsrechten en ontwikkelde het zich tot een belangrijk handelscentrum.
4. Brussel was in de 16e eeuw een belangrijke Europese financiële en commerciële stad door de aanwezigheid van handelshuizen en markten.
5. Het beroemde Atomium, ontworpen voor de Wereldexpo van 1958, is een symbool van de stad en staat voor de vooruitgang van wetenschap en techniek.
6. Brussel werd in de 18e eeuw, tijdens de Franse overheersing, voorzien van talloze boulevards en openbare tuinen in Franse stijl.
7. In de 19e eeuw, onder koning Leopold II, breidde Brussel zich uit met een netwerk van moderne infrastructuur en kunstwerken.
8. De beroemde Grote Markt, die het hart van de stad vormt, is een UNESCO Werelderfgoedlocatie sinds 1998.
9. Brussel herbergt de oudste beurs van Europa, opgericht in 1531 en later omgevormd tot het Beursgebouw, een symbool van de economische kracht van de stad.
10. Het stripverhaal is een belangrijk cultureel aspect van de stad, met iconen zoals Kuifje en de Smurfen die hun oorsprong hier vonden.
Veiligheid
De stad is in algemene zin veiliger dan Antwerpen en Gent. Anderlecht, Molenbeek, Schaarbeek, het kanaal, het Noordstation en omgeving, en het Maximiliaanpark worden vaak als plekken genoemd om te vermijden. Andere parken bij voorkeur niet na schemering bezoeken.
Meer over Brussel
De naam Brussel komt tegenwoordig het meest voor in de dagelijkse kranten van alle plaatsnamen wereldwijd.
De stad, zelfs het gewest, is qua oppervlakte niet de grootste van het land, dat is Antwerpen.
En het is ook niet de oudste Belgische stad, dat is Tongeren.
Wel is er onwijs veel te zien. Maar niet alleen in de stad Brussel zelf, ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tref je vele architectonische parels aan, zoals de Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg, de Koninklijke Sint-Mariakerk in Schaarbeek en het gemeentehuis van Sint-Gillis. Brussel kent talloze monumenten en veel gebouwen spreken ook tot de verbeelding, de staf is zonder meer groots te noemen. Het is even wat anders dan het kneuterige Amsterdam.
Als je houdt van Art Nouveau, ook bekend als Jugendstil, een stijl uit die overheersend was van 1890 tot 1910, kun je in Brussel ook je hart ophalen: de stad wordt gezien als dé stad in die stijl bij uitstek. Het verdient zeker te moeite deze gebouwen in de stad te ontdekken. Je herkent deze gebouwen uit eind 19de, begin 20ste eeuw aan:
- organische vormen en versieringen, bladmotieven;
- sierlijk geschilderde arabesken en uitbundige decoraties;
- slingerende lijnen; en
- de symbolisering van de continuïteit van de almaar ontwikkelde natuur.
Toch is de belangrijkste toeristentrekker niet groots van aard, maar wel op een eigen wijze overheersend: we hebben het natuurlijk over Manneken Pis, het kleine beeldje dat - soms ongekleed, soms in uniform - op spottende wijze tegen alle grootsheid aanplast - een populair bucketlist item van menige Chineze toerist die een monopolie op de omgeving van het beeldje lijken te hebben. Je hoeft niet groot te zijn om belangrijk te zijn, zo bewijst het manneke. Het is even dringen om er een goede foto van te kunnen maken.
Na deze 'verplichte' foto kun je een chocolaterie in de buurt bezoeken. Om vervolgens via de Beurs en het Brouckèreplein naar Hotel Metropôle of het Sint Katelijneplein te wandelen voor een lekker drankje. Terug loop je via tourist trap Beenhouwersstraat de Galleries Saint-Hubert in, om uit te komen op de Grote Markt, dat wel wordt gezien als de 'Salon van Europa' en behoort tot de mooiste pleinen ter wereld. Realiserend dat je nog geen kwart van Brussel hebt gezien.
Bronnen
• Blanpain, R. (2011). Brussel, de stad en haar geschiedenis. Leuven: Universitas Press.
• Durand, J. (2004). De Habsburgers en de stad Brussel. Brussel: Lannoo.
• Gellner, E. (1992). The Political Economy of Brussels: The Role of International Institutions. Cambridge: Cambridge University Press.
• Groening, J. (2016). Brussel in de middeleeuwen. Brussel: Royal Academy.
• Hanse, P. (2019). Politiek en diplomatie in Brussel door de eeuwen heen. Amsterdam: University Press.
• Karel, A. (1998). De stad Brussel tijdens de Franse overheersing. Gent: Academia Press.
• Kriekemans, M. (2007). De architectuur van Brussel: Van de 19e eeuw tot vandaag. Brussel: Gompel & Svacina.
• Malfliet, K. (2003). De Europese Unie in Brussel. Leuven: KU Leuven Press.
• Neels, A. (2018). Brussel in de 20e eeuw. Brussel: Brusseleir Press.
• Pire, G. (2015). Brussel: Geschiedenis van een stad. Brugge: De Tempel.
• Smets, L. (2010). Brussel als het Europese hart. Brussel: Vrije Universiteit Brussel.
• Van der Veken, J. (2011). De Grote Markt van Brussel: een symbool van Europa. Brussel: Historisch Genootschap van Brussel.
• Van Herck, F. (2012). Stedelijke ontwikkeling van Brussel in de 19e eeuw. Antwerpen: Antwerpen University Press.
• Van den Eynde, M. (2017). De rol van Brussel in de Europese politiek. Brussel: VUB Press.
• Vandenbossche, J. (2009). Geschiedenis van de stad Brussel. Brussel: Standaard Uitgeverij.
• Vanderstraeten, F. (2008). Stadsimpressies van Brussel. Antwerpen: Gentse Uitgeverij.
• Vervoort, M. (2005). De toekomst van Brussel als hoofdstad van Europa. Antwerpen: Meulenhoff.
• Verdonck, P. (2016). Art Nouveau in Brussel: Het verhaal van de stad en haar stijlen. Brussel: Standaard Uitgeverij.
Deze tekst is deels gegenereerd met behulp van ChatGPT, een AI-taalmodel van OpenAI.