🇧🇪 België

Algemeen

België, gelegen in West-Europa, heeft ongeveer 12 miljoen inwoners en grenst aan Frankrijk, Nederland, Duitsland en Luxemburg. België is verdeeld in drie gewesten: Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Brussel is de hoofdstad en kijk je naar het gewest dan is het op basis van inwoneraantal de grootste stad van België; de Brusselse gemeente zelf heeft ongeveer 190.000 inwoners, maar de gehele Brusselse Hoofdstedelijke Regio telt ongeveer 1,2 miljoen inwoners. De grootste stad op basis van oppervlakte is Antwerpen. De stad Antwerpen beslaat een gebied van ongeveer 204 km². Hiermee is het de grootste gemeente van België qua oppervlakte.

Geschiedenis

De geschiedenis van België begint in de Romeinse tijd (1e eeuw v.Chr.). Het werd later beheerst door de Frankische koningen, gevolgd door de Bourgondiërs en Habsburgers. Na de Franse overheersing (1795-1815), werd België in 1830 onafhankelijk na de Belgische Revolutie. Het werd een koninkrijk onder Leopold I. In de 20e eeuw raakte België betrokken bij de twee wereldoorlogen, waarbij de Slag om de Ardennen in 1944 een belangrijk moment was.

Foto's

Kies hieronder de bestemming die je wilt bezoeken.

 

 

 

Helaas heb in de foto's van mijn eerste bezoeken aan Antwerpen, Brussel, Gent en Luik niet op de website kunnen plaatsen (de digitale camera bestond toen nog niet), alsmede van de Ardennen (eerste keren), Arlon, Bastogne, Hasselt en Ieper inclusief o.a., het Flanders Fields Museum in de Lakenhalle, de Menenpoort en Tyne Cot Cemetery, en Tournai (niet kunnen redden van gecrashte harde schijf).

 

Voor de verandering kun je ook eens lezen over de lelijkste plekken van België.

 

Wil je weten wat als typisch Belgisch wordt ervan? Klik dan hier.


Weetjes

1. In de Romeinse tijd was België onderdeel van Gallië en stond het bekend om zijn strategische waarde. Het speelde een cruciale rol als handelscentrum en militaire basis.

2. In de vroege middeleeuwen viel het gebied onder verschillende Frankische en Bourgondische heerschappijen. Steden zoals Gent, Brugge en Antwerpen ontstonden als handels- en politieke knooppunten.

3. In de 11e eeuw ontwikkelde Brugge zich als een belangrijk handelscentrum, mede door de bouw van het Belfort, dat stedelijke vrijheid symboliseerde.

4. De Slag bij Waterloo, in 1815, was een sleutelgebeurtenis, waar Napoleon Bonaparte werd verslagen, wat leidde tot de opkomst van België als onafhankelijke staat.

5. België verklaarde zich in 1830 onafhankelijk van Nederland en werd het Koninkrijk België, onder leiding van Leopold I, wat de basis legde voor de moderne Belgische natie.

6. In de 19e eeuw bevond België zich midden in de industriële revolutie, met de steenkoolindustrie in de regio Luik en Charleroi als motor van de economische groei.

7. De Eerste Wereldoorlog bracht enorme verwoestingen voor België door de Duitse bezetting. De Slag om de IJzer, in 1914, was een van de meest bepalende veldslagen van de oorlog.

8. Brussel werd in 1958 het middelpunt van de Wereldtentoonstelling, waar het Atomium werd gebouwd, een symbool van technologische vooruitgang en moderniteit.

9. België speelde een cruciale rol in de oprichting van de Europese Gemeenschappen in de jaren 1950 en 1960, wat leidde tot de vestiging van de Europese instellingen in Brussel.

10. In de 20e eeuw stonden Belgische producten zoals chocolade en bier centraal op de wereldmarkt, wat het land een prominente plaats gaf in de internationale handel.


Veiligheid

In België is de criminaliteit gemiddeld, vooral in grotere steden zoals Brussel en Antwerpen. De politie werkt actief om misdrijven te voorkomen. Bekijk onderstaande statistieken van de criminele feiten in België om een indruk te krijgen van de veiligheid per plaats.



Bronnen

  • Blanpain, R. (2004). Belgium: A History of a Country. Leuven University Press.
  • Castelein, P. (2021). De Geschiedenis van België. EPO Uitgeverij.
  • De Pauw, S. (2022). België in Europa: Geschiedenis en politiek. Standaard Uitgeverij.
  • Dumon, L. (2006). De Belgische Revolutionaire Beweging 1830-1831. Academia Press.
  • Flandrin, D. (2017). Belgium: A European History. Cambridge University Press.
  • Hoorens, G. (2020). België: van de Middeleeuwen tot heden. Manteau.
  • Janssen, K. (2015). Belgium in World War I and the Legacy. De Bezige Bij.
  • Lammers, W. (2018). Les relations belgo-françaises: une perspective historique. Bruxelles: Éditions Complexe.
  • Mertens, J. (2020). L'histoire de la Belgique au XIXe siècle. Editions Racine.
  • Thomas, F. (2022). History of Belgium. Oxford University Press.
  • Vrancken, J. (2019). De Belgische Staat: Politiek en Sociaal. Antwerp University Press.

 

Deze tekst is deels gegenereerd met behulp van ChatGPT, een AI-taalmodel van OpenAI.