Parijs

 

 

De Franse hoofdstad behoort tot de populairste bestemmingen ter wereld. De stad zelf telt ongeveer 2 miljoen inwoners. De gehele agglomeratie zo'n 11 miljoen.

 

 

In Parijs is een scala aan bouwstijlen te zien. Zo stamt de Arènes de Lutèce uit de Romeinse tijd; de latere Conciërgerie, de Notre Dame en de Sainte Chapelle stammen uit de middeleeuwen (zie pagina's Amiens en Reims voor informatie over de Gotiek); de Saint-Sulpice en het Paleis van Versailles (buiten Parijs) is een voorbeeld van een barokke kerk, evenals de vele fonteinen in de stad; en de Arc de Triomphe, de gebouwen rond het Place de la Concorde, het Hôtel des Invalides en vele andere monumenten en huizen zijn op hun beurt opgetrokken in neoclassistische stijl. Het neoclassicisme (1760 - 1840) is veruit de overheersende bouwstijl die je in het centrum van Parijs tegenkomt.

In aansluiting op deze periode, ontstaat aan het begin van de 19de eeuw een herwaardering voor het verleden. Van 1800 tot 1840 grijpt men daarom terug naar stijlen uit eerdere perioden. Deze periode is de geschiedenisboeken ingegaan als de romantiek. Een voorbeeld van deze stijl is de Opéra Garnier. Maar ook de neobyzantijnse Sacré-Coeur, de beroemde op een heuvel gelegen basiliek in het noorden van Parijs is hier een goed voorbeeld van.

De Romantiek werd gevolgd door het realisme. Kenmerkend voor het realisme zijn:

- industriële vervaardiging van glas en ijzer.
- constructie blijft zichtbaar en wordt niet verhuld.
- grote overspanningen door uitvindingen van gietijzer en staal in de constructie.

Deze kenmerken zijn uiteraard ook terug te zien in hét symbool van Parijs, die in de stijl van het Realisme werd vervaardigd: de wereldberoemde Eiffeltoren.

De in 1889 voor de Expo gebouwde toren zou aanvankelijk na afloop van de wereldtentoonstelling worden afgebroken, omdat men de toren, die totaal niet aansloot op de prominente neoclassicistische stad, spuuglelijk vond, maar toen evident werd dat de toren, die bezoekers van over de gehele wereld aantrok, nogal wat geld in het laatje bracht, bleef de toren overeind. Vandaag de dag is de Tour Eiffel niet meer uit het Parijse straatbeeld weg te denken en is het monument aan de rivier de Seine het meest bezochte monument ter wereld.

Ook na die tijd zijn nog indrukwekkende monumenten gebouwd. Voorbeelden zijn het Centre Georges Pompidou in high-tech style en de postmoderne triomfboog met aangrenzende wolkenkrabbers in zakenwijk La Défense.

Hieronder zie je foto's van de stad, die ik heb gemaakt tijdens een van de vele bezoeken die ik aan de stad heb gebracht, beginnend met foto's vanaf de Eiffeltoren.

 

 

Hierna volgt de rest van de foto's.