Ravenna
Algemeen
Ravenna, gelegen in Emilia-Romagna, heeft ongeveer 160.000 inwoners. De stad is beroemd om haar Byzantijnse mozaïeken, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. De haven bij de Adriatische Zee draagt bij aan de economische betekenis van de stad.
Geschiedenis
Ravenna kwam in 234 v.Chr. onder Romeinse controle. In 402 n.Chr. werd het onder keizer Honorius de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk, wat een periode van culturele en politieke bloei inluidde. Na de val van het West-Romeinse Rijk in 476 werd Ravenna de hoofdstad van het rijk van Odoaker en later, vanaf 493, van het Ostrogotische Rijk onder Theodorik de Grote. Vanaf het midden van de 6e eeuw werd Ravenna het centrum van het Byzantijnse Exarchaat van Italië, totdat het in 751 door de Longobarden werd veroverd. In de 8e eeuw viel de stad onder de Pauselijke Staat. Tijdens de Renaissance (ca.1350-1600) verloor Ravenna zijn politieke invloed, maar bleef het artistiek relevant. Vandaag de dag is Ravenna beroemd om zijn acht UNESCO-Werelderfgoedlocaties, voornamelijk vroegchristelijke mozaïekkunst uit de 5e en 6e eeuw.
Foto's
Bekijk hieronder de foto's.
Weetjes
-
Ravenna was in de oudheid een belangrijke marinehaven voor het Romeinse Rijk en groeide later uit tot een centrum van Byzantijnse cultuur en macht in Italië.
-
Het 5e-eeuwse Mausoleum van Galla Placidia bevat enkele van de oudste Byzantijnse mozaïeken, waaronder een iconische sterrenhemel op het plafond.
-
De beroemde dichter Dante Alighieri stierf in 1321 in Ravenna en ligt begraven naast de Basilica di San Francesco, ondanks eeuwenlange conflicten over zijn stoffelijk overschot.
-
Tussen 540 en 751 fungeerde Ravenna als hoofdstad van het Exarchaat, een Byzantijnse provincie die de brug vormde tussen het Oost-Romeinse en West-Europese rijk.
-
De 6e-eeuwse basiliek Sant’Apollinare in Classe buiten de stad toont een beroemde mozaïekscène waarin de heilige Apollinaris tussen schapen staat, een verwijzing naar Christus als Goede Herder.
-
De kerken en monumenten in Ravenna die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, omvatten de Basiliek van San Vitale, de Basiliek van Sant'Apollinare Nuovo, de Basiliek van Sant'Apollinare in Classe, het Mausoleum van Galla Placidia, het Neoniana Doopkapel, het Arianen Doopkapel, de Archiepiscopale Kapel en het Mausoleum van Theodorik. Deze gebouwen staan bekend om hun unieke en goed bewaarde vroegchristelijke en Byzantijnse mozaïeken en architectuur, die van grote culturele en historische waarde zijn.
-
Ravenna is de thuisbasis van het Ravenna Festival, een belangrijk evenement voor klassieke muziek, dans en opera, dat jaarlijks plaatsvindt in juni en juli.
-
De haven van Ravenna speelt een cruciale rol in de regionale economie, met terminals voor olie, stukgoed, bulkgoederen en containers.
-
Ravenna ligt dicht bij de Adriatische Zee, wat het tot een populaire bestemming maakt voor toeristen vanwege de mooie zandstranden en uitstekende faciliteiten in de regio.
-
Ravenna is ook bekend om Safari Ravenna, een uniek safaripark en dierentuin in Italië.
Veiligheid
Ravenna heeft over het algemeen een lage criminaliteit, vooral in het historische centrum. Toeristen moeten 's nachts wel alert zijn in minder verlichte gebieden zoals de Darsena (oude haven) en de periferie bij het Stadio. Fietsendiefstal komt regelmatig voor, vooral bij treinstations. Zakkenrollers opereren sporadisch in drukke toeristische zones. De wijken San Giuseppe en San Pietro worden als historisch veiliger beschouwd. Hoewel er avondlijke drukte is in het centrum, leidt dit zelden tot incidenten.
Bronnen
- AA.VV. (2019). *Byzantine art in Ravenna: Mosaics and monuments*. Cambridge University Press.
- Bolognesi, D. (2008). *Storia di Ravenna: Dalle origini all'anno Mille*. Longo Editore.
- Campanati, R. F. (1992). *Il Mausoleo di Galla Placidia a Ravenna*. Panini Editore.
- Carile, A. (2012). *Ravenna and the traditions of late antique cities*. Brepols Publishers.
- Deliyannis, D. M. (2010). *Ravenna in late antiquity*. Cambridge University Press.
- De Maria, L. (2005). *Urban safety in Italy: A regional analysis*. Firenze University Press.
- Farioli, M. (1985). *Pavimenti e mosaici nella Ravenna bizantina*. Edizioni del Girasole.
- Gelichi, S. (2013). *Medieval Ravenna: Archaeology and urban development*. All'Insegna del Giglio.
- Italian Ministry of Culture. (2020). *Cultural heritage report: Emilia-Romagna*.
- Johnson, M. J. (2009). *The Roman imperial mausoleum in late antiquity*. Cambridge University Press.
- Mancinelli, F. (2001). *The mosaics of Ravenna: Techniques and iconography*. Jaca Book.
- Mauskopf Deliyannis, D. (2006). *Ravenna and its region, 400–1000*. Ashgate Publishing.
- Morandi, A. (2004). *Ravenna: The art of light*. Silvana Editoriale.
- Osborne, J. (2021). *Early Christian monuments of the Mediterranean*. Oxford University Press.
- Pasinato, A. (2017). *Safety and urban policies in Italian cities*. FrancoAngeli.
- Ravenna Municipality. (2019). *Tourism and public safety report*.
- Sotira, L. (2015). *Dante's tomb: History and symbolism*. Il Mulino.
- Tabanelli, M. (1971). *L'Esarcato: Ravenna e l'Italia bizantina*. Edizioni di Storia e Letteratura.
- UNESCO. (1996). *Early Christian monuments of Ravenna: Advisory body evaluation*.
- Von Simson, O. G. (1987). *Sacred fortress: Byzantine art and statecraft in Ravenna*. Princeton University Press.