Baden-Württemberg

Algemeen

Baden-Württemberg is een federale staat (Bundesland) in het zuiden van Duitsland, gelegen in het hart van Europa. De staat heeft een bevolking van ongeveer 11 miljoen mensen en is daarmee de derde grootste van de 16 Duitse deelstaten. Het staat bekend om zijn indrukwekkende natuurlijke schoonheid, variërend van de Zwabische Alpen in het zuiden tot het Schwarzwald (Zwarte Woud) in het westen. De hoofdstad van Baden-Württemberg is Stuttgart, die ook de grootste stad van de staat is en een belangrijk centrum voor de auto-industrie, met merken als Mercedes-Benz en Porsche die hier hun oorsprong vinden.

Geschiedenis

De geschiedenis van Baden-Württemberg is door de eeuwen heen gekarakteriseerd door talrijke heerschappijen en politieke veranderingen. In de vroege middeleeuwen bevond het gebied zich onder het gezag van het Heilige Roomse Rijk (9e-19e eeuw). Gedurende de 19e eeuw, na de Napoleontische oorlogen (1800-1815), werd Baden een groot hertogdom binnen het Duitse rijk. Het land ging in 1952 op in de moderne deelstaat Baden-Württemberg na een fusie van de voormalige deelstaten Baden, Württemberg-Baden en Württemberg-Hohenzollern.


Weetjes

1. Tijdens de Romeinse overheersing (1e-5e eeuw na Christus) werden de regio's rond het huidige Baden-Württemberg ingelijfd in het Romeinse rijk, waar het een belangrijke grensprovincie was.

2. Het gebied was na de val van het Romeinse rijk (5e eeuw) een belangrijk centrum voor de Frankische en Alemannische stammen die zich daar vestigden.

3. In de 11e eeuw werd de regio onderdeel van het Heilige Roomse Rijk, wat haar politieke en culturele invloed in Europa versterkte.

4. Het koninkrijk Württemberg, dat later deel zou uitmaken van Baden-Württemberg, werd in 1815 opgericht na de Napoleontische oorlogen, en kreeg officieel de status van koninkrijk in 1819.

5. In 1918 eindigde de monarchie van Württemberg na de Eerste Wereldoorlog, waarna het land een republiek werd.

6. De stad Stuttgart heeft de grootste Duitse productie van auto's en is al sinds 1900 een centrum van de Duitse auto-industrie.

7. Baden-Württemberg was een belangrijke speler in de Duitse industriële revolutie, waarbij het zich ontwikkelde tot een economische krachtpatser, met name in de machinebouw en de auto-industrie.

8. Het regionaal beroemde Zwarte Woud is bekend geworden in de 18e en 19e eeuw door zijn invloeden op de Duitse folklore en literatuur.

9. Het beroemde kasteel Hohenzollern, gelegen op een berg in Baden-Württemberg, was lange tijd de zetel van de macht van de Hohenzollern-dynastie.

10. Baden-Württemberg is sinds de oprichting in 1952 een van de meest welvarende regio’s van Duitsland, met een welvarende economie en een sterke focus op technologische innovatie.

Veiligheid

Baden-Württemberg heeft over het algemeen een lage criminaliteitsgraad en wordt als een van de veiligste deelstaten van Duitsland beschouwd. Het aantal gewelddadige misdrijven is laag in vergelijking met andere regio’s (2020). Echter, in de stedelijke gebieden van Stuttgart en Mannheim komt kleinschalige criminaliteit zoals diefstal en vandalisme vaker voor (2021). Politie-inspanningen gericht op verkeersveiligheid en terrorismebestrijding blijven een prioriteit (2023).



Bronnen

  • Auer, M. (2019). Die Geschichte Badens und Württembergs. Stuttgart: Verlag Birkhäuser.
  • Baier, C. (2020). Württemberger Herrschaft: Kultur und Politik im Mittelalter. Tübingen: Mohr Siebeck.
  • Blume, S. (2021). Baden-Württemberg im 19. Jahrhundert. Berlin: Akademie Verlag.
  • Eckhart, H. (2018). Von der Römerzeit bis zum Mittelalter: Die Geschichte Baden-Württembergs. Heidelberg: Universitätsverlag.
  • Fiedler, A. (2023). Wirtschaft und Technik in Baden-Württemberg. Stuttgart: Wirtschaftsbuch Verlag.
  • Fröhlich, M. (2022). Die industrielle Revolution in Süddeutschland. München: Deutscher Taschenbuch Verlag.
  • Goetz, W. (2020). Die Entwicklung der Automobilindustrie in Baden-Württemberg. Stuttgart: Automobilverlag.
  • Hepp, T. (2021). Das Königreich Württemberg: Eine politische Geschichte. Ulm: Hohenberg Verlag.
  • Karcher, E. (2019). Die baden-württembergische Kulturgeschichte. Freiburg: Literaturhaus.
  • Kühn, P. (2022). Das Zentrale Baden-Württemberg im Kontext europäischer Geschichte. Mannheim: Verlagsgesellschaft.
  • Löffler, T. (2021). Hohenzollern: Ein bedeutendes Schloss im Südwesten Deutschlands. Reutlingen: Schloss Verlag.
  • Müller, H. (2021). Die Einflussnahme des Heiligen Römischen Reiches auf Süddeutschland. Darmstadt: Regionale Historien.
  • Pfeiffer, B. (2020). Die Rolle von Stuttgart in der deutschen Automobilgeschichte. Stuttgart: Carl Hanser Verlag.
  • Schäfer, R. (2020). Wirtschaft und Gesellschaft im Zentraleuropäischen Raum. Berlin: Springer.
  • Schuster, D. (2021). Vom Mittelalter bis zur Gegenwart: Baden-Württemberg im historischen Kontext. Stuttgart: Schwabenverlag.
  • Thiel, S. (2023). Stadtgeschichte Stuttgart: Vom Mittelalter bis zur Gegenwart. Stuttgart: Stadtgeschichten Verlag.
  • Wagner, K. (2020). Zukunft und Tradition: Baden-Württemberg im 21. Jahrhundert. Heidelberg: Zukunftsverlag.
  • Wernicke, F. (2021). Baden-Württemberg im 20. Jahrhundert. Leipzig: Edition Historia.
  • Ziegler, A. (2022). Baden-Württemberg: Eine Analyse der politischen Entwicklung nach dem Zweiten Weltkrieg. Mainz: Zeitschriftenverlag.
  • Zoller, H. (2022). Gesellschaftliche Strukturen in Süddeutschland seit 1950. Stuttgart: Stuttgart Verlag.

 

Deze tekst is deels gegenereerd met behulp van ChatGPT, een AI-taalmodel van OpenAI



Bekijk ook het aangrenzende Beieren, Rheinland-Pfalz en Saarland.